المواضيع البحثية المقترحة للشراكة خلال عام 2019 م ضمن مذكرة التفاهم والتعاون البحثي مع وزارة الصحة

1. مراجعة علمية للدراسات والتجارب العالمية لاختيار أفضل المواد المستخدمة في جدران غرف العمليات والعناية المركزة والتعقيم.
  1. A scientific review of the international studies and experiments to select the best materials used in the walls of the operating rooms, intensive care and sterilization
  1. تصميم المستشفيات والمراكز الصحية السعودية مقارنة بالتصاميم العالمية (الواقع والمستقبل).
  1. Designing hospitals and health centers in Saudi Arabia compared to global designs (reality and future
  1. إحلال واستبدال الأجهزة والمعدات الطبية والتخلص منها في المستشفيات والمراكز الصحية السعودية مقارنة بالتجارب العالمية.
  1. Replacement of medical equipment and disposal in Saudi hospitals and health centers compared to international experiences
  1. تقييم ودراسة تجربة في شراء خدمة الغسيل الكلوي.
  1. Evaluate and study the experience in purchasing dialysis service.
  1. تقييم عمليات الشراء الموحد للأجهزة والمعدات الطبية ومدى فاعليتها.
  1. Evaluation of the consolidated procurement of medical devices and equipment and their effectiveness.
  1. دراسة مدى إمكانية إلغاء قسم المختبر في المراكز الصحية في المدن الرئيسية.
  1. Study of the possibility of canceling the laboratory section in health centers in major cities.
  1. حاجز لتطبيق تقنية إدارة الوريد في المستشفيات.
  1. Barrier for implement Intravenous administration technic in hospitals.
  1. الامتثال للرقابة والسيطرة على العلاج المضاد للميكروبات .
  1. Compliance of Restricted and control antimicrobial therapy.
  1. تأثير بيئة ممارسة التمريض على نتائج المرضى: دراسة مقطعية وصفية.
  1. The effect of nursing practice environment on patient outcomes: a descriptive cross-sectional study.
  1. تنفيذ برنامج سلامة الدواء لتحسين إدارة استخدام الدواء.
  1. Implementation of medication safety program for improvement Medication use management.
  1. تقييم دافع القوة العاملة لوزارة الصحة نحو منصات التدريب الإلكترونية مقارنة بعملية التدريب التقليدية.
  1. Assessment of MOH workforce motivation towards Electronic training platforms compare to traditional training process.
  1. الأسباب والعقبات التي تجعل الطلاب يفشلون في إكمال دراستهم.
  1. Reasons and obstacles which make the scholarships students fails to complete their study.
  1. فعالية وكفاءة مختبر المحاكاة المتنقلة.
  1. Effectiveness and efficiency of mobile simulation lab.

1. تحسين استخدام الأجهزة الطبية في قسم الأشعة بالمستشفيات السعودية.
  1. Optimization of medical equipment usage in radiology department in Saudi Hospitals.

1. الاستفادة المثلى من استخدام الأجهزة الطبية في قسم المختبرات في المستشفيات السعودية.
  1. Optimization of medical equipment usage in Laboratory department in Saudi Hospitals.

1. التنبؤ بسرطان القولون في المملكة العربية السعودية.
  1. Prediction of colon cancer in Saudi Arabia.

1. فهم عميق لإشارات تخطيط القلب EEGD ECG للمدخنين السعوديين.
  1. Deep understanding for EEGD ECG signals for Saudi Smokers.

1. الطباعة ثلاثية الأبعاد المركزية لمستشفيات وزارة الصحة.
  1. Centralized 3D Printing for the MOH Hospitals.

1. تطوير إطار للمشتريات وتحديد أولويات الأجهزة الطبية ذات الميزانية المنخفضة.
  1. Developing framework for procurement and prioritization of medical devices with low budget.

1. تطوير وتطبيق خوارزميات التعلم الآلي في إعدادات الرعاية الصحية.
  1. Machine learning Algorithms development and application in healthcare settings.

1. أهداف التنمية المستدامة تؤثر على صحة ورفاهية السعودية.
  1. Sustainable development goals influence on health and wellbeing of Saudi.

​للمشاركة تعبئة النموذج أدناه وإرساله إلى البرد الإلكتروني المذكور في نهاية النموذج